Vanliga frågor om taktält

utsikt från taktält

Taktält är något som blivit trendigt i Sverige på senare år. Eftersom taktältet är en relativt ny företeelse på den svenska marknaden så är det så klart många som är nyfikna på konceptet. Vi har när vi jobbat med ämnet fått mängder av frågor om taktält i allmänhet. Nedan svarar vi på några av de vanligaste frågorna vi upplever människor har om taktälten.

Vad är ett taktält?

Ett taktält är ett tält som reses på bilens tak.Taktältet sitter fast i sin hopfällda form på bilens tak med hjälp av takräcket. På detta sätt så är tältet redo att resas närhelst man behöver det. Fördelarna med ett taktält är många. Förutom att det går fort att resa det, när det väl är monterat på takräcket, så slipper man alla nackdelar med att tälta på marken. Dessutom har de flesta taktält rejäla madrasser, något som gör att komforten mer liknar en säng än ett vanligt tält. Du kan läsa mer om fördelarna och nackdelarna med taktältet på här på vår sida.

Hur fungerar ett taktält?

Det finns faktiskt lite olika typer av taktält, så svaret är att de kan fungera på olika sätt beroende på modell. Gemensamt för alla modeller är dock att de monteras på taket på ett fordon. Många tält kan monteras på helt vanliga personbilar. Det enda som krävs för att montera tältet på taket är oftast endast ett takräcke på bilens tak. För att komplicera saken något så ska det sägas att alla taktält tyvärr inte passar med alla takräcken. Dock pågår en standardiseringsprocess och vi upplever, glädjande nog, att de flesta taktält som säljs på den svenska marknaden passar med de flesta takräckena som är vanliga ute bland vår svenska fordonsflotta.

Vilka olika typer finns det?

Det finns som tidigare nämnts olika typer av taktält. De två huvudtyper av taktält är de med hårt skal och de med mjukt skal. Vi förklarar lite kortfattat om skillnaderna nedan:

Mjukt skal

Detta är den vanligaste typen av taktält. Om man är nybörjare på det här med taktält och vill testa skulle vi rekommendera att man testar en produkt med mjukt skal. En av anledningarna är att denna produkt är mindre avancerad och billigare i inköp. Halva tältet monteras på bilens takräcke. Den andra halvan av tältet ligger vikt över den första. När man nått sin plats där man vill campa viker man helt enkelt ut den dubbelvikta delen av tältet så att man får ett fullt utvecklat tält.

De flesta tälten kan vecklas ut genom att man drar i den medföljande stegen. Stegen blir då som en hävarm som gör det enkelt och smidigt att dra ner den uppvikta delen av tältet. Stegen justeras sedan så att den når ner till marken. På de flesta tält av denna typ är det viktigt att montera upp stegen ordentligt eftersom den stödjer upp ena halvan av tältet.

Hårt skal

Denna typ av tält är rejäla och väldigt tåliga mot väder och vind. Vi skulle rekommendera denna typ av tält för äventyraren som ska campa i lite tuffare terräng. Denna typ av tält är också ett bra val för den som vill ha det allra bästa och är beredd att betala lite extra. Modellerna med hårt skal ofta tillverkade av ABS-plast eller aluminium för att ge överlägsen stadga, samtidigt som man håller vikten nere. Denna typ av taktält är den som går snabbast att fälla upp. Om man värderar smidighet och snabbhet så kan taktältet med hårt skal visa sig vara ett vinnande val.

Hur lång tid tar det att resa ett taktält?

Hur lång tid det tar att få upp tältet kan variera från modell till modell. Tiden kan också variera beroende på vilken typ av tält man har. Taktält med hårt skal går generellt snabbare att få upp än de med mjukt skal. Självklart tar det även lite längre tid om man är nybörjare. Har man dock övat någon gång så brukar det gå väldigt smidigt att få upp sitt tält oavsett typ. Oavsett vilket tält man har och oavsett hur händig man är så är det i normalfallet en extremt smidig och snabb upplevelse att campa med taktält. Vi skulle vilja påstå att de allra flesta taktälten på marknaden går att sätta upp på mindre än 10 minuter. I denna tid räknar vi då in finlir som att resa förtält, fixa fönster med mera.

Är taktält bekvämare än ett vanligt tält?

Svar ja, alla taktält vi har sett har mycket bekväma madrasser. Eftersom man sover på taket så har man också alltid ett jämt underlag, något som inte alltid är fallet när man tältar på marken. Ofta är taktälten även mer ombonade och tjockare än vanliga tält. Tack vare taktältets beskaffenhet så är det oftare varmare och mer vind- och väderskyddade därinne när det är kallt ute.

Passar ett taktält på min bil?

Först och främst behöver du ha ett takräcke på din bil. Om du kan ha ett takräcke på bilen så har du kommit en bra bit på vägen. Det finns dock exempel på taktält som inte passar med alla räcken, därför gör du klokt i att läsa på om de tält du är intresserad av och se vilka takräcken de passar med.

Några saker att tänka på:

Vikten

Du måste självklart se till att vikten på tältet inte gör så att bilen överskrider sin maximala tillåtna last.

När det sedan är människor i tältet så ökar så klart viktbelastningen på bilen avsevärt, även detta bör man har koll på så att bilen klarar belastningen, särskilt om man är flera som sover i tältet. Dock bör sägas att bilen sannolikt tål högre viktbelastning när den är stillastående, så som den ju är när man har tältet uppe. Tack vare att tältets stege ofta används som stöd för tältet så minskar även viktbelastningen på själva biltaket.

Läs gärna mer om viktbegrepp för fordon hos Transportstyrelsen.

Avstånd mellan räckena

En viktig detalj på takräcket, som ofta avgör om taktältet passar eller inte, är avståndet mellan de två räckena. Kontrollera vilka avstånd som är ok för just de produkter du tittar på, mät sedan avståndet på ditt takräcke för att kontrollera så att tältets krav är uppfyllda.

Kan man ha annan last på bilens tak utöver takräcket?

Ja, det finns modeller av taktält som ger möjlighet att montera ytterligare last på taket. Det finns taktält som har plats för att fästa exempelvis cyklar, kanoter eller kajaker på sidan av taktältet. Det finns även modeller som du kan kombinera med en takbox. Samtidigt finns det även taktält som gör det svårt att ha annan last med sig på taket. Vi rekommenderar att du kollar upp vad som gäller för det aktuella taktältet du är intresserad av eller redan äger.