Köpa taktält för första gången

Att skaffa ett taktält är lite mer avancerat än att köpa ett tält som man sätter direkt på marken. Det är viktigt att man noggrant går igenom både bilens och takräckets kapacitet innan man gör sitt val. Ett taktält är även betydligt dyrare i inköp än ett vanligt tält. Därför är det viktigt att man tar sig en extra funderarare över sina behov, så att det blir rätt från början.

Vad är ett taktält?

Ett taktält är inte ett tält som står direkt på taket. Istället är det ett tält i en takbox som står på taket. Man ligger alltså aldrig direkt på bilens tak. Taktältet har alltid ett inbyggt golv som kan fällas ut, och som man sedan sover på. Det finns många olika typer av taktält att välja på. Lösningarna kan till exempel komma i takboxar med hårda lock men även i versioner där tältet endast skyddas av ett mjukt och förhoppningsvis vattentätt överdrag. Oavsett typ av lösning så ingår alltid ett golv att ligga på samt en tältduk för att skydda dig mot väder och vind. Ofta ingår även en mjuk madrass att ligga på när man köper ett taktält.

Välja rätt produkt

Om man inte har erfarenhet av att campa i taktält sedan innan så bör man ta sig en rejäl funderare innan man köper sitt första taktält. Man bör självklart fundera på vilka behov man har under campingen. Exempelvis bör man veta om man är ok med att bo lite trängre eller om man gillar gott om plats när man campar. Man bör också fundera på vilken tid på säsongen man har tänkt att ge sig ut. Om man ska campa på sommaren så fungerar i stort sett alla taktält på marknaden tillfredställande. Ska man däremot campa när det är kallt ute så behöver man ett mer isolerat tält som håller kylan ute. Tips om vintercamping kan du läsa om här.

Vad klarar bilen av?

Utöver dina egna behov så måste man även ha koll på vad som passar till just den bil man tänkt använda. Bilen och dess takräcke är begränsande faktorer som man måste ta hänsyn till när man väljer taktält. Dels så måste bilens tak (inklusive takräckets sträckning) vara tillräckligt stort för att kunna resa tältet över på ett säkert sätt. Dels måste bil och även takräcke vara designade för att klara av vikten av tältet inklusive vikten av de antal personer (med packning) som tältet är gjort för. Om man ser att bilen inte klarar av det tält man är intresserad av så är alternativet att välja ett mindre tält, eller börja titta på en större bil.

Vad klarar du av?

Många stirrar sig blind på bilens eller takräckets specifikationer. Vad man inte får glömma är även att du som användare ska klara av att hantera taktältet. Taktältet ska ju gå att lyfta upp på bilen och monteras på takräcket när det ska användas. Därför måste man tänka på att inte köpa ett allt för tungt tält som blir omöjligt att hantera. Taktältet bör vara så pass lättviktigt att det går att lyfta på och lyfta av bilen utan att ni sliter ut er helt i processen. Det är inte ovanligt att man ångrar att man köpt ett lite för stort tält just eftersom att det kan vara så osmidigt att hantera.

Läs om möjligt även användarrecensioner av lite olika taktält innan du gör ditt val. Olika produkter kan nämligen vara olika smidiga att montera. Att välja en produkt som är enkel att montera upp kan vara guld värt om man ska använda sitt taktält säsong efter säsong.