Tänk på detta när du fricampar

Med en husbil, husvagn eller taktält på bilens tak så blir det mycket enkelt att fricampa. Att fricampa behöver inte kosta någonting. Allt du behöver göra är att hitta en lämplig plats att ställen fordonet på. När du parkerat har du även din bostad klar inför natten.

Säkerhet

Det finns många historier om människor som blivit överfallna, rånade och till och med sövda eller drogade när de campat längs en väg eller på en rastplats. Självklart förekommer tyvärr, precis som överallt annars i samhället, brottslighet även när man campar. Vi vill vara tydliga med att dessa händelser är relativt ovanliga. Att gå runt och vara rädd att något dåligt ska inträffa är därför inte speciellt trivsamt eller ens konstruktivt. Däremot bör man alltid ha sin säkerhet i baktanke så att man gör kloka beslut när man fricampar.

Ta hjälp av andra

Genom att söka sig till platser där även andra campare valt att slå sig ner så hjälper man automatiskt varandra. Genom att hålla utkik efter eventuella faror så hjälper du både dig själv och dina medcampare. Att flera campar på samma ställe verkar avskräckande för eventuella tjuvar. Om det finns många människor på samma plats så är risken att bli upptäckt större om man har orent mjöl i påsen. Detta gör att tjuvarna undviker platser där det finns många ögon och öron som kan avslöja deras aktiviteter.

Nå din destination i god tid

Att ha gott om tid på sig när man är ute och kör är bland det bästa man kan göra för sin egen säkerhet. Att vara stressad och behöva köra fort är något som kan leda till olyckor. Om man kommer fram så sent att det hunnit mörkna så försämras också dina möjligheter att hitta en säker och bra plats att spendera natten på.

Ställ dig så att du inte är i vägen för andra

För din och för andras säkerhet gäller även att du kan ställa dig på en avskild plats. Platsen får inte vara i allt för nära anslutning till en trafikerad väg. Att stå i vägrenen bara några decimeter från trafik som susar förbi är sällan någon bra idé. Har du otur så blir du påkörd av en annan trafikant. Något som såklart skulle vara en katastrof om du sover i exempelvis ett taktält.

Ser till att du följer alla lagar och regler

Innan du väljer en plats att slå läger på så gäller det att du är påläst om vad som faktiskt gäller. Att bryta mot lagen är alltid en dålig idé, oavsett om du åker fast eller inte. Sverige har generösa regler vad det gäller att vistas i skog och mark. Om du åker på en längre roadtrip genom Europa så gäller så klart att läsa in sig vad som gäller i respektive land. Samma regler som gäller i Sverige gäller nämligen inte i andra Europeiska länder.

Fördelen med att ha just ett taktält eller en husbil eller van som du kan övernatta i är att reglerna är mindre strikta. I många länder kommer du undan med att följa reglerna för vanlig parkering. Om man där emot sätter upp ett tält på marken så är det oftast betydligt strängare regler som gäller.

Att elda är inte tillåtet på alla ställen

Städa och återställ

I Sverige har vi fantastiska möjligheter att få njuta av naturen på nära håll. Detta privilegium upprätthålls genom att vi sköter oss och inte skadar andras egendom eller offentliga platser. När du campat färdigt så är det en självklarhet att ta med sig allt det avfall som producerats under din vistelse. När man äter och lagar mat så blir det exempelvis oundvikligen en del sopor som måste tas med och slängas på korrekt sätt. Om du kört med dit fordon på känslig mark får du inte heller glömma att återställa området till det skick det var i innan du kom. När du har lämnat så ska det inte synas att någon campat på platsen.

Se även även: Test av taktält